FÖRSVARSMAKTEN INTAR BIRDIE
Träffa personal från Uppsala Garnison och Luftstridsskolan

Birdie är glada över att kunna presentera Försvarsmakten som samarbetspartner för årets evenemang. I Uppsala finns Uppsala Garnison och Luftstridsskolan som nu besöker Birdie med möjlighet för alla deltagare att provsmaka mat i fält (rations / frystorkad mat), prova en soldats utrustning samt uppleva en flygstridsledare och luftbevakares vardag och träffa anställda inom försvaret.
 
Utanför Birdie kommer det finnas stridsfordon i form av TGB152 för beskådan. Tungterrängbil 152 är Strilförsvarskompaniets primära form av fordonstransport i deras arbete att skydda och bevaka Flygvapnets stridsledning och luftbevakningscentraler och rörliga radar och radiokompani.
 
Inne på Birdie kommer alla kunna ta del av hur en operatörsplats för en luftbevakare och flygstridsledare ser ut. Här förevisas Sveriges luftläge och hur luftbevakning av Sveriges luftrum går till samt hur man bedriver flygstridsledning (operatör som talar direkt med piloten) av JAS 39 Gripen. Operatörsplatsen på Birdie är av samma typ som används vid stridsledningscentralerna idag och fungerar som luftbevakaren och flygstridsledarens primära verktyg för sin tjänst.
 
Flygstridsledaren tillhandahåller via systemet information till stridspiloterna för snabba taktiska beslut och luftbevakaren övervakar det svenska luftrummet och kontrollerar alla luftfartyg som befinner sig inom eller är på väg att tillträda svenskt luftrum.
 
Under eventet kommer det finnas möjlighet att vinna fina priser.
 
Läs mer om Flygvapnets olika befattningar på jobb.forsvarsmakten.se/befattningsguiden

tags: Birdie