Birdie Open

Pressmeddelande Birdie Open

Datorfestivalen Birdie och Uppsala HK lanserar Birdie Open tillsammans – en ny e-sportturnering online för alla landets e-sportare och handbollare! 

Birdie Open är en ny e-sportturnering online för landets e-sportare och handbollare där det tävlas i lag med turneringar i tre spel: CS:GO, Rocket League och League of Legends. Alla turneringar kommer att spelas online och slutspelen kommer att direktsändas under Birdie 31 den 14:e och 15:e maj på Twitch.

Birdie är Sveriges äldsta datorfestival och grundades redan 1993. Festivalen i Uppsala är även den största i Sverige som arrangeras ideellt. Uppsala HK är Upplands största handbollsförening som har lag från handbollsskola för de yngsta till seniorlag för både damer och herrar. Nu går dessa två välkända Uppsalaorganisationer samman och lanserar Birdie Open! E-sport och handboll, sida vid sida. Birdie Open är ett samarbete mellan Birdie och Uppsala HK i samverkan med E-sportförbundet SESF och Svenska Handbollslandslaget AB.

”Birdiefestivalen sker bara en gång per år, men nu ser vi att gamers i Uppsala kommer få ett sammanhang året om tillsammans med Uppsala HK. Vi ser fram emot att sprida Birdie-känslan över hela året!” Säger Rasmus Karlsson, ordförande Birdie

Birdie Open spelas online på publiclir.se och är öppen för alla gamers. Det är gratis att medverka och kvalturneringarna öppnade den 1:a maj och består av två kvalomgångar i varje spel. De fyra bästa lagen i varje spel går vidare till finalspelet som spelas under Birdie 31 den 14:e och 15:e maj. Finalspelet kommer att sändas på Twitch. Birdie Open presenteras av Inet som är med som titelsponsor och bidrar med prispotten på 65 000 SEK i värdecheckar. 

”Vi tycker att kombinationen med traditionell idrott och e-sport som idrott är en spännande tanke. Att verka för bättre hälsa, fler unga i rörelse och få en samverkan mellan idrotten handboll och e-sport ser vi bara på positivt på, säger Erik Wickman, VD Inet ”

SESF och Handbollen verkar tillsammans för en hållbar utveckling av handboll och e-sport för unga med fokus på individens hälsa och välmående. Tillsammans vill vi flytta e-sporten från tonårsrummet ut till klubblokalen och skapa ett sammanhang och en mötesplats där alla är välkomna – oavsett kön, etnicitet, fysisk förmåga, sociala eller ekonomiska förutsättningar.

Birdie Open är det andra gemensamma projektet som vi lanserar inom ramen för vårt nya klubbkoncept. 

”Att vi startar en e-sportsektion och tillsammans med Birdie lanserar Birdie Open är helt rätt i tiden och ligger i linje med vårt mål att få fler barn och ungdomar i rörelse! Vi kan göra skillnad genom att ha lag som kombinerar e-sport med fysisk träning och som får ta del av den fina kulturen vi har inom handbollen, säger Martin Kjellsson, ordförande Uppsala HK”

”Birdie och SESF har samarbetat i många år nu, och vi ser med glädje att Birdie Open blir nästa steg i festivalens utveckling! Birdie har en självskriven plats som arena för framtidens e-sportsproffs.” Säger Magnus Jonsson, ordförande E-sportförbundet SESF. 

Vid frågor vänligen kontakta: 

Birdie

Rasmus Karlsson, Ordförande

rasmus.karlsson@birdie.org

Uppsala HK

Ivan Wästvind, Kassör

+46(0)733 15 10 03

it@uppsalahk.se

E-sportförbundet SESF

Gustaf Palmér, Kommunikationsansvarig

+46 (0)73 – 329 14 41

gustaf.palmer@sesf.se

Om E-sportförbundet SESF:

SESF är ett ideellt förbund som verkar för att främja e-sport i Sverige. Förbundet har funnits sedan 2008 och är öppen för alla med ett e-sportintresse. Tillsammans arbetar vi aktivt för att sprida e-sporten i Sverige genom samarbeten och tävlingssammanhang på såväl nationell som global nivå. https://www.sesf.se

Om Svenska Handbollslandslaget AB

SHLAB är ett av Svenska Handbollförbundet (”SHF”) helägt bolag med syfte att bedriva kommersiell utveckling av svensk landslagshandboll och annan därmed förenlig verksamhet. SHF – som är den högsta ansvariga organisationen för handbollen i Sverige. https://www.handbollslandslaget.se.

Om Birdiefestivalen:

Birdiefestivalen genomförs online i år och den 13-15 maj sänder vi LIVE från studio. Vi bjuder på film, musik, sköna snack, utmaningar i dataspel (FunTours), turneringar i e-sport och möjlighet för alla som vill att visa upp och briljera med sina kunskaper med att skapa kreativt med sin dator. Sveriges äldsta LAN ställer inte in, vi ställer om! 13-15 maj sker mängder av aktiviteter för gamers, sceners och e-sportare online. www.birdie.org.

Om Uppsala HK:

Uppsala HK bildades 29 maj 2012 som en sammanslagning mellan HK71 och Upsala Studenters IF (USIF). Vi är i dag Upplands största handbollsklubb med lika stor verksamhet på tjej- som på killsidan. Vi har delat in Uppsala i tre olika geografiska upptagningsområden (norra, södra och östra) och även delat in verksamheten i 5 delar, Barn, Ungdom, Senior, Beach och Para. https://www.uppsalahk.se

Om Inet:

Inet erbjuder det senaste för gaming- och teknikentusiaster och säljer till privatpersoner och företag via Inet.se och butiker belägna i Stockholm, Göteborg och Malmö. www.inet.se.