Intervju med 2017 års vinnare av moddningstävlingen

Som vi tidigare skrivit så kommer moddningstävlingen tillbaka till Birdie i år igen, än en gång i samarbete med CORSAIR. Kommer ni ihåg vem som vann förra året? Det var moddaren Andreas ”Brodholm” Fredholm som vann med sitt otroliga scratchbygge WING X99!

I år så kommer Brodholm att vara med i tävlingen igen, men denna gång som medlem i juryn. Vilka som vinner första, andra och tredjepris väljs nämligen ut av en jury bestående av tre personer: Hannes Fredriksson som hållit i tävlingen sen 2012, Hannes vann själv tävlingen år 2010. Johan från CORSAIR är även med då han varit med och sponsrat tävlingen sedan 2015, Johan har även han vunnit tävlingen en gång, då var året 2013, och till sist då Brodholm som vann förra året. Vi tog en stund att ställa lite frågor till Brodholm.

** Hur tyckte du det var att besöka Birdie för första gången förra året, och vad tyckte du om moddningstävlingen?
Jag tyckte att det var väldigt trevligt och bra stämning på alla som var där. Moddingstävlingen var jättekul, men man var såklart lite nervös. Första gången som jag visade upp mitt bygge som jag jobbat på i 2 år så det var mycket som var oklart vid den punkten. Men det var en väldigt trevlig och rolig upplevelse. Mycket trevliga personer och en lättsam stämning var mycket välkommet.

** Hur känns de att i år stå på andra sidan av tävlingen i och med att du är med i juryn?
Det känns kul att få vara med i juryn nu. Det är lite annorlunda men det är en bekräftelse på att man gjort något bra och att folk litar på ens omdöme när det kommer till modding. Så nu ska jag bara dit och njuta, träffa trevligt folk och kolla på fina byggen. Det ska bli jättekul!

** Har du något nytt bygge på gång?
Brukar försöka rita på lite olika chassin och sedan ta en paus för att få ett nytt perspektiv igen. Sedan när man kommer tillbaka kan man mycket lättare avgöra om det finns något där som man gillar eller om iden inte var så bra som man trott. Så har en del sådana på gång nu. Var av en är väldigt nära att vara klar i planeringsstadiet och ligger och väntar på att göra klart det sista. Men inget som jag är bekväm att visa upp än!

** Har du något tips till de som vill börja med moddning?
Om man vill börja med modding så skulle jag rekommendera att börja med något litet. Det är många som säger att ”jag kan aldrig göra något i den kalibern så det är ingen ide att börja”. Det finns ingen som börjar på toppen direkt. Man får börja litet och sedan gå från det. Det finns massvis med guides hur man gör olika saker på både forum och youtube. Min taktik är alltid att titta på vad som gjorts tidigare och försöka inspireras av det. Sen ta element som jag gillar och utveckla vidare dessa och försöka förbättra och implementera det på mitt vis. Sen tycker jag inte att man ska begränsa sig att inspireras av enbart datorer utan kolla på andra saker som bilar, naturen och andra produkter. Det finns många designdrag och tekniker som skulle kunna bli en bra mod!

Vi ser fram emot att se många av er och era häftiga byggen på torsdag den 10 maj! Vem vet, kanske du står med i juryn nästa år?